Gaois

A collection of legal and legislative terms in Irish extracted from the European Union’s multilingual terminology database. More information »

SOCIAL QUESTIONS|health|nutrition · AGRI-FOODSTUFFS|foodstuff
cothaitheach Reference Faomhadh an téarma seo mar chuid de Thionscadal Lex
ga
Context 'Tá substaintí agus meascáin áirithe ann, a dtugtar coscairí orthu de ghnáth, a fheabhsaíonn patrún scaoilte an chothaithigh atá ag cothaitheach i leasachán trí ghníomhaíocht sainghrúpaí miocrorgánach nó einsímí a mhoilliú nó a stopadh. Coscairí a chuirtear ar fáil ar an margadh agus é ceaptha iad a chur le táirgí leasacháin, ba cheart don monaróir a bheith freagrach as a áirithiú go gcomhlíonadh na coscairí sin critéir áirithe éifeachtachta. Dá bhrí sin, ba cheart na coscairí sin a mheas, mar tháirgí leasacháin AE faoin Rialachán seo. Lena chois sin, na táirgí leasacháin AE ina bhfuil na coscairí sin, ba cheart iad a bheith faoi réir critéir áirithe éifeachtachta, sábháilteachta, agus comhshaoil. Dá bhrí sin, ba cheart coscairí den sórt sin a rialáil mar chomhábhair do tháirgí leasacháin AE.' Reference "Rialachán (AE) 2019/1009 lena leagtar síos rialacha maidir le táirgí AE a chur ar fáil ar an margadh agus lena leasaítear Rialachán (CE) Uimh. 1069/2009 agus Rialachán (CE) Uimh. 1107/2009 agus lena n-aisghairtear Rialachán (CE) Uimh. 2003/2003, CELEX:32019R1009/GA"
substaint chothaitheach Reference Faomhadh an téarma seo mar chuid de Thionscadal Lex
ga
Nährstoff | Nahrungsstoff
de
nutrient | nutritive substance | nutritional substance
en
Definition substance found in food that helps the body to work properly Reference "University of Massachusetts, Amherst Nutrition Information Bulletin Board & Learning Experience for Adult Basic Education > Information Files > Glossary > nutrition, http://www.umass.edu/nibble/glossary.html [7.5.2012]"
substance nutritive | nutriment | principe nutritif | élément nutritif
fr
Definition chacun des composés organiques et inorganiques intervenant dans la composition des aliments et utilisés dans le métabolisme normal de l'organisme; les nutriments sont généralement classés en glucides, lipides, protéines, vitamines, sels minéraux et autres composés organiques métabolisables Reference FAO,Bulletin de terminologie,Terminologie des aliments et de la nutrition,1974,Rome